Sada novo a odavno poznato!

Datum: 30.09.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Bol i otok je najčešći simptom kod muskuloskeletnog poremećaja. Bol se kreće od blagog do jakog, od akutnog i kratkotrajnog do hroničnog i dugotrajnog i moze biti lokalni ili rašireni. Mišićnoskeletni bol može biti uzrokovan poremećajem kostiju, zglobova, misića, tetiva, bursa ili njihove kombinacije. Mišićnoskeletni bol obično uzrokuju teški uslovi rada, sport, ponavljajući pokreti, povrede itd.

Bilo čime da je uzrokovan bol, on sprečava obavljanje svakodnevih aktivnosti i umanjuje kvalitet života. Vrlo česte slike u apoteci su te da pacijent dolazi sa bolom, otokom, ograničenom pokretljivošću i po starim dobrim pravilim traži nešto za ublažavanje tegoba, svi znamo, znaju i pacijenti koliko svi ti lekovi imaju negativan učinak na želudac. Koliko ih nije dobro uzimati na duge staze, svi ti lekovi imaju antiinflamatorno (protivupalno dejstvo) i bez njih se ne može zamisliti nijedna komplatna terapija bola.
Zato poslednjih godina se puno pažnje posvećuje proteolitičkim enzimima sa antiinflamatornim dejstvom koji se koriste kao alternativna i/ili komplamantarna terapija nestaroidnim antireumaticima.
Sve u cilju da efekat bude postignut a da nemamo negative odraze na naš gastrointestinalni sistem.

Najdominantniji biljni proteoliticki enzim Bromelain i enzimi iz fermentovanih maltodekstrina su među najčešće korišćenim i najsigurnijim antiinflamatornim enzimima prirodnog porekla na tržištu, naročito, bromelain je u mnogim zemljama, uključujući Italiju, registrovan kao lek, čime demonstrira svoju efikasnost i sigurnost.

Da bih opravdali njihovu efikasnost i bezbednost moramo se osvrnuti na njihov specifican način delovanja.
Zapravo, prema nekoliko naučnih publikacija, bromelain blokira sintezu proinflamatornih prostaglandina, povećavajući proizvodnju prostaglandina sa antiinflamatornom aktivnošću, izbegavajući tako gastrointestinalno oštećenje tipično za NSAIL.

FLOGEDIR FORTE ®
Antiflogistik, koji se primenjuje kod upale i otoka kod trških, traumatskih, posthiruških stanja, osteoartikularnih, urogenitalnih, respiratornih i stomatoloških zapaljenskih procesa.

FLOGEDIR FORTE u svojoj formulaciji sadrži patentiranu mešavinu proteaza i Bosvelinske kiseline. Različiti biološki procesi poput antiinflamatornih, antiedematoznih, analgetskih, uključeni su u terapijske akcije bromelaina posredovani putem arahidonske kiseline. Mnoge kliničake studije ukazuju na to da se oralni enzimi mogu smatrati efikasnom i sigurnom alternativom NSAIL-ima.

Mr Pharm.Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Sačuvajte radost pokreta, od izuzetnog je značaja

Kada govorimo o bolu u zglobovima i mišićima ulazimo u jednu dosta komplaksnu temu u kojoj prvo određujemo uzrok bola,...

Pročitaj više

Imuni sistem. Kako to stvarno radi?

Izraz imunitet izražava sposobnost tela da uništi strane materije čija je svrha da uđe u jezgro ćelije tela i tamo...

Pročitaj više

Kad “zaškripi” u kolenima…

Osteoartritis, degenarativno oboljenje zglobova, je najučestalije oboljenje zglobova.Bol koji se javlja u zglobovima pri pokretu nakon miorvanja, a potom pri...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!