Oksidativni stres – tihi ubica

Datum: 19.12.2023.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Devojka pod stresom radi za laptopom

Oksidativni stres je ono što ne boli i nema specifične simptome, a nosi epitet “tihi ubica”.
Savremeni način života dovodi do povećanog rizika od oksidativnog stresa. Loše životne navike, nedovoljna fizička aktivnost, neizbalansirana i loša ishrana dovode do stanja oksidativnog stresa koje ne prepoznajemo sve dotle dok se ne manifestuje određeno oboljenje.
Međutim lekari su saglasni da se može i ovo stanje držati pod kontrolom, sprečiti posledice i
razvoj bolesti uzrokovan oksidativnim stresom.

Oksidativni stres se definiše kao pomeranje ravnoteže u ćelijskim reakcijama oksido-redukcije u smeru oksidacije što rezultira ostećenjem ćelije. Sada sigurno razumemo to čuveno “antikoksidansi”? Moćno oružije koje stiti ćeliju od propadanja.
Mnogo se poslednje vreme priča o njima, al uvek tražimo to mudro rešenje kako prepoznati i odabrati najbolje.

Da krenemo od početka, mi farmaceuti uvek posežemo sa starim dobrim proverenim lekovima, još kada znamo da su ispraćeni novom tehnologijom, e tu nema greške.
Znamo da je u stručnoj literature opisan kao najmoćni endogeni antioksidans ALA (alfa lipoinska kiselina). ALA se prirodno stvara u organizmu, starenjem se smanjuje njena biosinteza, te je neophodno unositi je putem ishrane ili suplementacije. Od izuzetnog značaja je da bude prirodnog porekla time je veća njena apsorpcija i iskoristljivost.

Za šta se upotrebljava prirodna alfa-lipoinska kiselina?

Koristi se kod dijabetesa, periferne polineuropatije (oboljenje perifernih nerava koje se karakteriše trnjenjem, grčevima, peckanjem), retinopatije (oštećenje očne strukture – retine), kardiomiopatije (oštećenje srčanog mišića), cerebralne ishemije (smanjena koncentracija kiseonika u mozgu), oboljenja srca i krvnih sudova (povećan nivo masti u krvi, ateroskleroza).
Pošto se dobro usvaja i prolazi moždanu barijeru, koristi se i kod senilnosti, posle moždanog udara, kod Alchajmerove bolesti.

I celu priču o dejstvu ALA upotpunjujemo sa vitamin B6 koji doprinosi održavanju normalnog metabolizma proteina i glikogena, regulaciji hormonske aktivnosti, normalnog energetskog metabolizma, smanjenju umora i iscrpljenosti i doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema.

Mr Pharm. Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Devojka vežba sa tegovima

Lepota dolazi iznutra

Sigurno ste do sada nebrojano puta čuli da za negovanu ženu nije dovoljna samo kozmetika i rutinska nega, već način...

Pročitaj više

Mogućnost za bolji kvalitet života bez bola

Preventivnim pravilnim ponašanjem u svakodnevnom životu i aktivnostima, u mnogome se može uticati na očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i...

Pročitaj više
Dve osobe se sunčaju na plaži

Vitamin D3, potreban ili neophodan?

Poslednjih nekoliko godina, vitamin D3 je zadobio veliku i opravdanu pažnju stručne i opšte javnosti. Sve veći broj studija ukazuje...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!