Kad “zaškripi” u kolenima…

Datum: 20.06.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Osteoartritis, degenarativno oboljenje zglobova, je najučestalije oboljenje zglobova.
Bol koji se javlja u zglobovima pri pokretu nakon miorvanja, a potom pri dužoj upotrebi zgloba, ukazuje na najčešću reumatsku bolest zglobova – osteoartritis. Reč je o bolesti koja se postepeno i skriveno razvija od srednjeg životnog doba i kroz tegobe se najčešće ispolji tek u kasnijim godinama. Zahvata šake, kolena ili kukove i dovodi do teških oštećenja tih zglobova, otežava i onemogućava kretanje i rad.

Osteoartritis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Tokom upotrebe zgloba, oštećena hrskavica povećava mehaničko opterećenje i oštećenje kosti. Vremenom, kako bolest napreduje, zglob zadebljava usled bujanja koštanog i mekih tkiva, a pokreti su sve ograničeniji.

Da bi sprečili nastanak osteoartritisa potrebno nam je umerena fizička aktivnost bez preteranog mehaničkog opterećenja zglobova, jaki mišići i normalna telesna težina jesu najbolja preventiva za preranu pojavu ili ubrzan razvoj osteoartritisa.

Kada govorimo o lečenju osteoartritisa ključno je upoznati obolelog sa prirodom bolesti, kao i promene u svakodnevnom životu koje mogu da pomognu u lečenju. Gojazne žene imaju četiri puta veći rizik, a gojazni muškarci pet puta veći rizik da obole od osteoartritisa kolena u odnosu na osobe sa normalnom telesnom masom, pa je smanjenje prekomerne telesne mase važna mera rasterećenja zglobova i lečenja osteoartritisa.

U lečenju osteoartritisa koristi se veliki broj medikamenata. Lekovi koji smanjuju bol se u osteoartritisu primenjuju po potrebi, ali ne utiču na poboljšanje funkcije zglobova niti na smanjenje ukočenosti, a mogu da ispolje niz neželjenih efekata. U lečenju osteoartritisa se sve više koriste lekovi pod zajedničkim nazivom simptomatski sporodelujući lekovi za osteoartritis (eng. Symptomatic slow-acting drugs for OA – SYSADOA).
Do sada sa veoma pozitivnim klinički dokazanim rezultatima su se pokazali lekovi koji u sebi imaju aktivne komponente Boswellia serrata, kolagen i hijaluronsku kiselinu.
Aktivni sastojci Boswellie ometaju rad enzima koji izazivaju oticanje i upale zglobova, bosvelinska kiselina je najjači inhibitor 5-lipooksigenaze, enzima odgovornog za upale. Što dovodi do smanjenja broja leukotrijena- medijatora upale. Zajedno sa kolagenom utiče na bolju pokretljivost a time i ishranu hrskavice.
Od izuzetnog značaja je odabir pravog, liofiliziranog biološkog kolagena.

Mr Pharm Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Sada novo a odavno poznato!

Bol i otok je najčešći simptom kod muskuloskeletnog poremećaja. Bol se kreće od blagog do jakog, od akutnog i kratkotrajnog...

Pročitaj više

Sačuvajte radost pokreta, od izuzetnog je značaja

Kada govorimo o bolu u zglobovima i mišićima ulazimo u jednu dosta komplaksnu temu u kojoj prvo određujemo uzrok bola,...

Pročitaj više

Imuni sistem. Kako to stvarno radi?

Izraz imunitet izražava sposobnost tela da uništi strane materije čija je svrha da uđe u jezgro ćelije tela i tamo...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!