Kad “zaškripi” u kolenima…

Datum: 20.06.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Osteoartritis, degenarativno oboljenje zglobova, je najučestalije oboljenje zglobova.
Bol koji se javlja u zglobovima pri pokretu nakon miorvanja, a potom pri dužoj upotrebi zgloba, ukazuje na najčešću reumatsku bolest zglobova – osteoartritis. Reč je o bolesti koja se postepeno i skriveno razvija od srednjeg životnog doba i kroz tegobe se najčešće ispolji tek u kasnijim godinama. Zahvata šake, kolena ili kukove i dovodi do teških oštećenja tih zglobova, otežava i onemogućava kretanje i rad.

Osteoartritis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Tokom upotrebe zgloba, oštećena hrskavica povećava mehaničko opterećenje i oštećenje kosti. Vremenom, kako bolest napreduje, zglob zadebljava usled bujanja koštanog i mekih tkiva, a pokreti su sve ograničeniji.

Da bi sprečili nastanak osteoartritisa potrebno nam je umerena fizička aktivnost bez preteranog mehaničkog opterećenja zglobova, jaki mišići i normalna telesna težina jesu najbolja preventiva za preranu pojavu ili ubrzan razvoj osteoartritisa.

Kada govorimo o lečenju osteoartritisa ključno je upoznati obolelog sa prirodom bolesti, kao i promene u svakodnevnom životu koje mogu da pomognu u lečenju. Gojazne žene imaju četiri puta veći rizik, a gojazni muškarci pet puta veći rizik da obole od osteoartritisa kolena u odnosu na osobe sa normalnom telesnom masom, pa je smanjenje prekomerne telesne mase važna mera rasterećenja zglobova i lečenja osteoartritisa.

U lečenju osteoartritisa koristi se veliki broj medikamenata. Lekovi koji smanjuju bol se u osteoartritisu primenjuju po potrebi, ali ne utiču na poboljšanje funkcije zglobova niti na smanjenje ukočenosti, a mogu da ispolje niz neželjenih efekata. U lečenju osteoartritisa se sve više koriste lekovi pod zajedničkim nazivom simptomatski sporodelujući lekovi za osteoartritis (eng. Symptomatic slow-acting drugs for OA – SYSADOA).
Do sada sa veoma pozitivnim klinički dokazanim rezultatima su se pokazali lekovi koji u sebi imaju aktivne komponente Boswellia serrata, kolagen i hijaluronsku kiselinu.
Aktivni sastojci Boswellie ometaju rad enzima koji izazivaju oticanje i upale zglobova, bosvelinska kiselina je najjači inhibitor 5-lipooksigenaze, enzima odgovornog za upale. Što dovodi do smanjenja broja leukotrijena- medijatora upale. Zajedno sa kolagenom utiče na bolju pokretljivost a time i ishranu hrskavice.
Od izuzetnog značaja je odabir pravog, liofiliziranog biološkog kolagena.

Mr Pharm Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Devojka koju boli vrat

Kada pokret boli, prepoznaj i deluj

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili usled psiholoških...

Pročitaj više
Devojka vežba sa tegovima

Lepota dolazi iznutra

Sigurno ste do sada nebrojano puta čuli da za negovanu ženu nije dovoljna samo kozmetika i rutinska nega, već da...

Pročitaj više

Mogućnost za bolji kvalitet života bez bola

Preventivnim pravilnim ponašanjem u svakodnevnom životu i aktivnostima, u mnogome se može uticati na očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!