Kada pokret boli, prepoznaj i deluj

Datum: 07.05.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Devojka koju boli vrat

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili usled psiholoških uzroka. Javlja se gotovo kod svih bolesti i povreda. Jedan od najčešćih bolova sa kojima se susrećemo, jeste bol u zglobovima.

Zglobovi predstavljaju spojeve, veze između kostiju. Oni obezbeđuju pokretljivost različitih delova tela i bilo kakav problem, oštećenje ili povreda mogu uzrokovati otežano kretanje i pokrete i izazvati bol.

Različiti su uzroci koji dovode do bolova u zglobovima, počev od osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, povreda i slično. Bol u zglobovima se često javlja kod velikog broja ljudi. Otprilike jedna trećina odraslih osoba se žali na bolove u zglobovima. Jedno od najčešćih mesta gde se bol javlja je zglob kolena. Prate ga bol u ramenu i bol u kuku. Međutim, bolovi u zglobovima mogu uticati na bilo koji deo tela, od skočnog zgloba do ramena. Kako prolaze godine i kako čovek stari, bolovi u zglobovima postaju češći.

Bolovi u zglobovima imaju različit intenzitet, od blage nelagode do intenzivnih i iscrpljujućih bolova. Možemo ih takođe podeliti na akutne, koji nestanu nakon nekoliko nedelja i hronične, koji mogu da traju mesecima. Čak i kratkoročni bol i otok na zglobu utiče na kvalitet života.

Cilj u pristupu lečenja osoba sa bolom traumatskog ili reumatskog porekla jeste osloboditi ih bola. U tu svrhu, kao terapija izbora, prvo se uključuje lokalna primena gela sa analgetskim i antiinflamatornim dejstvom. Takav gel u svom sastavu mora da sadži aktivnu supstancu koja će ublažiti bol, smanjiti otok, povećati mobilnost i skratiti vreme do povratka u stanje normalnog funkcionisanja.

Boswellia serrata-indijski tamjan – aktivni sastojci ove biljke ometaju rad enzima koji izazivaju oticanje i upale zglobova, te se zbog toga ova biljka koristi za ublažavanje simptoma artritisa. Bosvelinska kiselina je najjači inhibitor 5-lipooksigenaze, enzima odgovornog za upale. Što dovodi do smanjenja broja leukotrijena- medijatora upale.

HYALFIT GEL – sa rashlađujućim efektom, efikasno smanjuje bol kod povrede mišića, ligamenata, tetitva i zglobova, kod degenerativnih i zapaljenskih bolesti zglobova, reumatoidnog artritisa. Pomaže kod neuralgije, podstiče cirkulaciju i olakšava tegobe nastale kao posledica proširenih vena: bol, otok i simptom “teških nogu”.

Jedinstvenog je i potpuno prirodnog sastava: mentol, gavez, divlji kesten i Boswellia serrata. Ima jako analgetsko, antiinflamatorno i antiedematozno dejstvo. Gel mogu koristiti deca od treće godine, trudnice i dojilje.

Mr pharm. Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Devojka vežba sa tegovima

Lepota dolazi iznutra

Sigurno ste do sada nebrojano puta čuli da za negovanu ženu nije dovoljna samo kozmetika i rutinska nega, već da...

Pročitaj više

Mogućnost za bolji kvalitet života bez bola

Preventivnim pravilnim ponašanjem u svakodnevnom životu i aktivnostima, u mnogome se može uticati na očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i...

Pročitaj više
Dve osobe se sunčaju na plaži

Vitamin D3, potreban ili neophodan?

Poslednjih nekoliko godina, vitamin D3 je zadobio veliku i opravdanu pažnju stručne i opšte javnosti. Sve veći broj studija ukazuje...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!