Vitamin D3, potreban ili neophodan?

Datum: 13.02.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Dve osobe se sunčaju na plaži

Poslednjih nekoliko godina, vitamin D3 je zadobio veliku i opravdanu pažnju stručne i opšte javnosti. Sve veći broj studija ukazuje na značaj vitamina D3 i na to da je njegov nivo u krvi dobar parameter za procenu opšteg zdravlja, obzirom da ima brojne funkcije u organizmu.

Vitamin D3 je važan za ceo organizam, a pre svega za zdravlje kostiju. Nedovoljne količine kod dece dovode do rahitisa, a kod odraslih se javljaju osteoporoza i osteomalacija, gde dolazi do razgradnje kosti. S obzirom da reguliše različite procese u organizmu, ne čudi da nedostatak vitamina D može dovesti i do ozbiljnih posledica po zdravlje čoveka. Nizak nivo ovog vitamina povezan je sa povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, astme kod dece, malignih oboljenja, multiple skleroze, poremećaja u okviru imunog sistema. Optimalne količine su važne i zbog fertiliteta, odnosno plodnosti određene osobe. U pankreasu je neophodan za održavanje dobre sekrecije, odnosno lučenja insulina. U mozgu je bitan za optimalno održavanje nervnog sistema, kao i za mišiće.

Ima li imamo dovoljno vitamina D3?

Njegov deficit je u stalnom porastu. Sa manjom količinom od neophodne živi 64% stanovništva na celoj planeti. Postoje i delovi gde je deficit prisutan kod čak 80% ljudi. U Evropi sa nedovoljnom količinom vitamina D3 živi 58% osoba.

Nizak nivo vitamina D3 je postao problem javnog zdravlja. Šta je glavni uzrok?

Izlaganje suncu je osnovni izvor vitamina D3, kako za decu tako i za odrasle u svim životnim dobima, al svedoci smo današnjice da nam to nije svakodnevno u praksi zbog “brzog tempa” zivota. Pored ovog, značajni faktori za nastanak deficijencije vitamina D3 su i industrijska revolucija koja za posledicu ima zagađenje životne sredine, odeća i upotreba zaštitnih krema tokom izlaganja suncu, zimski period i što je jako značajno nedovoljan unos vitamina D3 putem hrane. Pored ovog postoji i funkcionalni deficit vitamina D3, koji je posledica različitih bolesti (bolesti jetre, bubrega usled pojačane urunarne ekskrecije vitamina D3, gojaznost…). Uz sve ovo dolazimo do zaključka da je suplemantacija vitamina D3 neophodna. U zavisnosti od starosne dobi i opšteg stanja organizma zavisi preporučena dnevna doza, iz tog razloga je obavezna konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.

Ako već moramo da unosimo vitamin D3 u vidu suplementacije, u širokom spektru vitamina koji nam se danas nudi, moramo biti mudri i odabrati onaj koji ima druge benefite po zdravlje a to je vitamin D3 sa INULINOM, probiotskom kulturom, koja ima blagotvorne efekte na crevnu floru.

Mr Pharm. Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Devojka vežba sa tegovima

Lepota dolazi iznutra

Sigurno ste do sada nebrojano puta čuli da za negovanu ženu nije dovoljna samo kozmetika i rutinska nega, već način...

Pročitaj više

Mogućnost za bolji kvalitet života bez bola

Preventivnim pravilnim ponašanjem u svakodnevnom životu i aktivnostima, u mnogome se može uticati na očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i...

Pročitaj više
Model kičme

Osteoporoza, tihi kradljivac kosti

Osteoporoza je oboljenje u kome su gustina i kvalitet kosti smanjeni, što dovodi do slabljenja skeleta i povećava rizik od...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!