Mogućnost za bolji kvalitet života bez bola

Datum: 27.02.2024.

Autor teksta: Mr Pharm. Brankica Milinković

Preventivnim pravilnim ponašanjem u svakodnevnom životu i aktivnostima, u mnogome se može uticati na očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i smanjenje tegoba.To su postulate koje vec svi znamo al sta kada dodje do bola?

Uzroci koji dovode do bolnih stanja i upala zglobova su mnogobrojni, počevši od naslednih faktora rizika, preko povećane telesne mase, povreda, bakterijskih i virusnih upala, hormonskih i metaboličkih poremećaja, autoimunih, odnosno reumatskih oboljenja i degenerativnih oboljenja zglobova.

Artroze su hronična degenerativna oboljenja zglobova praćena hroničnim bolom, ograničenom pokretljivošću i otežanim obavljanjem dnevnih aktivnosti. Otuda one predstavljaju veliki socio – medicinski problem. Najčešće su zahvaćeni zglobovi kuka i kolena (gonartroza i koksartroza), obzirom da trpe najveća opterećenja. Ređe se radi o artrozama zglobova ručja i sitnih zglobova šaka, kao i o artrozi ramenog zgloba.

Osnovni uzroci ovih degenerativnih oboljenja je smanjena proizvodnja kolagena, koji je najvažniji protein za formiranje hrskavice i smanjen nivo zglobne, sinovijalne tečnosti koja vlaži hrskavicu. Ako je nema dovoljno, dolazi do trenja između kosti.

Usled svih opisanih promena, javljaju se simptomi u vidu bola, smanjene pokretljivosti, propadanja okolne muskulature (hipotrofije mišića). Simptomi bolesti napreduju s vremenom i moze doći do izliva i lokalnog zapaljenja zgloba. Jutarnja ukočenost ne traje dugo i nestaje razgibavanjem. Fizičko opterećenje pogoršava bolove, a nakon mirovanja bol se smanjuje.

Cilj lečenja je da se uspori degenerativni proces, smanji bol i mišićni spazam (grč okolnih mišića), poboljša funkcija zgloba, spreče kontrakture (skraćenje okolnih mišića) i osposobi pacijent za svakodnevne životne aktivnosti.

Saveti kod umerenog bola su sledeci:

  • izbegavajte pokrete prilikom kojih se bol u zglobu pojačava.
  • sprovoditi određenu fizikalnu terapiju koju ordinira lekar
  • koristite masti ili gelove koji se utrljavaju u bolno mesto, a koji greju ili hlade,
    povećavajući na taj način prokrvljenost i cirkulaciju,što smanjuje bol

Danas se nudi veliki broj hondroprptektora koji mogu pomoći u saniranju uzroka bola i u revitalizaciji degenerativnih promena zglobova. Do sada, kako najdelotvorniji, su se pokazali oni suplementi koji u sebi sadrze Boswellia serratu-indijski tamjan. Aktivni sastojci ove biljke ometaju rad enzima koji izazivaju oticanje i upale zglobova. Bosvelinska kiselina je najjači inhibitor 5-lipooksigenaze, enzima odgovornog za upale. Sto dovodi do smanjenja broja leukotrijena- medijatora upale. Zajedno sa kolagenom utiče na bolju pokretljivost a time i ishranu hrskavice.

Mr Pharm. Brankica Milinković

Podeli članak:

Povezani članci

Kad “zaškripi” u kolenima…

Osteoartritis, degenarativno oboljenje zglobova, je najučestalije oboljenje zglobova.Bol koji se javlja u zglobovima pri pokretu nakon miorvanja, a potom pri...

Pročitaj više
Devojka koju boli vrat

Kada pokret boli, prepoznaj i deluj

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili usled psiholoških...

Pročitaj više
Devojka vežba sa tegovima

Lepota dolazi iznutra

Sigurno ste do sada nebrojano puta čuli da za negovanu ženu nije dovoljna samo kozmetika i rutinska nega, već da...

Pročitaj više

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja, ili želite da stupite u kontakt sa nama, M&V Pharm tim je uvek raspoložen za saradnju!